Održavanje

Uputstvo za rukovanje i održavanje prozora i vrata

1. Aluminijski prozori i vrata

Vanjske površine prozora izložene su vremenskim utjecajima, industrijskim plinovima, plinovima iz vozila, peludi iz zraka, prašini i kiseloj kiši. Svi ti utjecaji mogu djelovati na površine prozora a u doticaju s vodom, rosom, suncem postaju agresivni i nagrđuju izgled vaših prozora. Zbog toga savjetujemo da sa prozora jednom godišnje odstranite nečistoću pomoću vode te opće poznatim sredstvima za čišćenje ( sredstva za pranje suđa ) bez razjeđivača i sredstva za poliranje ( bez abrazivnih čestica ) te krpom iz mikrovlakana ispolirati profile tako da se ne dozvoli prljavštini da se nakuplja. Ukoliko se pridržavate tih uputa, proizvodi će dugotrajno zadržat će izgled.

2. Brtve

Gumene brtve kod aluminiske stolarije također treba jednom godišnje zaštititi posebnim premazom za gume, nitroglicerinom. Sredstvo nanesite čistom krpom i tanko namažite brtvu.

3. Okovi

Zbog smanjenja trenje između dodirnih djelova mehanizma i time lakšu pokretljivost dijelovaiste moramo jednom godišnje namazati uljem za okove ( strojno ulje, WD-40 ili slični proizvod ).

4. Prahom bojane aluminijske površine

Bojanje vanjskih površina prahom čini površine posebno ukrašenim. Stalna izloženostatmosferskim utjecajima zahtijeva redovito održavanje. U principu tamnije boje kao što su RAL 9005 (crna), 8017(smeđa), 7016(antracit) i 6005 (zelena) su zbog upijanja UV zraka, više izložene od svijetlijih boja i zbog toga trebaju češće održavanje. Čišćenje nakon montaže: samo čista voda po potrebi sa dodatkom sredstva za čišćenje (uobičajna sredstva za pranje), kod čega uptrebljavajte mekane neagresivne krpe. Nakon čišćenja obrišite čistom krpom i hladnom vodom. Čišćenje najmanje dva puta godišnje samo čistom vodom, uz eventualni dodatak male količine neutralnog sredstva za čišćenje, kod čega treba koristiti meke neagresivne krpe. Izbjegavajte trljanje. Nakon čišćenja obrišite čistom krpom i hladnom vodom. Mrlje od ulja možete ukloniti alkoholom ili sredstvom za pranje suđa. Ne upotrebljavajte sredstva za čišćenje koja sadržavaju kiseline i lužnate tvari. Ne koristite sredstva za čišćenje nepoznatog sastava.

UPOZORENJE: ZAOSTALE ZAŠTITNE FOLIJE OD TRANSPORTA TREBA ODSTRANITI ODMAH NAKON UGRADNJE. NE UPOTREBLJAVAJTE ZA ČIŠĆENJE LAKO ZAPALJIVA SREDSTVA, ABRAZIVNA SREDSTVA SA OŠTRIM DIJELOVIMA, TE KISELA I LUŽNATA SREDSTVA.